IV Jornada: Ontinyent Mancomunitat de la Vall d´Albaida en la comarca “La Vall d´Albaida”

El passat Dissabte 14 d’abril va tindre lloc la quarta jornada del programa “Si participes, tu decides”.

La jornada es va realitzar en les instal·lacions de la Mancomunitat de la Vall d´Albaida, ubicada en el municipi d’Ontinyent, en la Comarca que porta el mateix nom.

Durant la jornada es va analitzar la situació de la comarca de la Vall d’Albaiada tant a nivell de participació com a nivell de mobilitat o de servicis a la ciutadania, destacant la diversitat comarcal tant en nombre d’habitants dels propis municipis integrants, com en dispersió de servicis. Les demandes més generals de les persones assistents van girar entorn de la dificultat de la mobilitat, a causa del retall en els servicis públics de transport (tren i autobús) dels últims anys i la reivindicació històrica de l’hospital comarcal, projecte del qual ja està en marxa.

També es va reflexionar sobre la participació comarcal, incidint en la necessitat que els governs locals creuen eixos espais de participació tan necessaris. La comarca s’està movent en esta direcció. En este punt es va posar en relleu la importància de la Mancomunitat i de l’oferta de servicis que des d’ella es realitza als municipis.

L’última part de la jornada es va treballar en el disseny d’algunes propostes en matèria de participació a nivell comarcal:

  • Creació web/ app / newsletters: creació d’una pàgina web comarcal i app, des de la Mancomunitat, amb tota la informació sobre les associacions i les seues activitats. D’esta manera es reforçaria el teixit associatiu i es facilitaria la seua dinamització comarcal, creant xarxa entre les entitats.
  • Junt amb l’anterior, es va parlar de la necessitat de formar a la ciutadania en el bon ús de les xarxes socials.
  • Afavorir el coneixement ciutadà sobre el funcionament dels ajuntaments i la mancomunitat. Informació i difusió de les seues competències, processos, possibilitats i limitacions, de manera que la ciutadania sàpia què s’està fent, la qual cosa no i les seues causes i justificacions. Obrir l’administració a la ciutadania i evitar la frustració quant a la posada en marxa dels projectes proposats en els espais de participació (per exemple, pressupostos participatius) –
  • Programa d’educació per a la participació, començant des de la infància, en el que s’involucre els xiquets i xiquetes en els projectes comunitaris que s’estan duent a terme en la comarca.
  • Formació al teixit associatiu i al conjunt de la ciutadania en les habilitats personals i grupals necessàries per a saber i poder participar.
  • – Perspectiva inclusiva de totes les accions i activitats, de manera que es tinga en compte les diferents necessitats de mobilitat, llenguatge, etc. de les persones que formen part de la comunitat (persones amb discapacitat, necessitats especials, idiomas…).